Pădurile verticale sunt un concept relativ nou în arhitectura urbană, însă unul de perspectivă ce va ajuta la combaterea înclăzirii globale şi la îmbunătăţirea sănătăţii fizice şi psihice ale celor ce locuiesc în astfel de imobile verzi.

Studium Green, dezvoltator imobiliar clujean cu peste 16 ani de activitate şi pionierul clădirilor verzi în România, a adus acest concept şi la Cluj-Napoca. Faţadele verzi, din materiale reciclabile, nu doar că reduc costurile de întreţinere ale locuinţelor, ci protejează şi mediul încojurător. Terasele suspendate generoase şi pădurile verticale ce îmbracă clădirile cu diverse soiuri de plante perene şi arbori falnici oferă un mediu de locuire privilegiat pentru proprietarii de apartamente, verde, luminos, oxigenat, producând un sentiment de calm, o serenitate ce susţine sănătatea mentală a acestora zi şi noapte.

Astfel de construcţii sunt un mod eficient de a multiplica numărul de spaţii verzi din oraşe şi de a lupta cu înclăzirea globală, prin producţia continua de oxigen şi reducerea poluării din aer, dar şi prin păstrarea unei temperaturi mai scăzute chiar şi pe timp de noapte. Nu în ultimul rând, pădurile verticale sunt casă pentru diverse specii de păsări şi insecte, ce le curăţă plantele de bacterii şi la ajută să trăiască pe tot parcursul celor patru anotimpuri.

 

 

 

De menţionat este şi faptul că, pe parcursul unor pandemii de tipul celei de coronavirus, pe care o trăim astăzi la nivel mondial, astfel de construcţii urbane pot să ofere opţiunea unui birou verde, în aer liber, dar şi spaţii de promenadă, joacă şi picnic pentru familiile cu copii.

Seasons (Anotimpuri) – Pădurea de acasă

O astfel de clădire este şi Seasons (Anotimpuri)) din Cluj-Napoca. Conceptul imobilului reiterează motto-ul companiei Studium Green, “Treci pe verde!”, explicat simplu și concret în ultimii 16 ani de către omul de afaceri Dorin Bob prin intermediul proiectelor sale astfel: “trecerea la verde nu este o revoluţie, ci o evoluţie”!

Inspirat de o construcție ingenioasă ridicată în Italia în jurul anilor 1300, turnul bioclimatic de 14 etaje, de pe strada Frunzișului nr.91 (Zorilor – Mănăștur), va beneficia nu doar de o panoramă inedită asupra orașului, ci și de 2.500 mp de balcoane verzi și 700 mp de terase înierbate și dotate cu arbori ornamentali,  “Pădurea de acasă”,  ce-și vor schimba veșmintele cu fiecare anotimp, dar care vor rămâne întotdeauna oaza de liniște și oxigen din intimitatea propriei case, în mijlocul agitației cotidiene.

Seasons (Anotimpuri) va cuprinde peste 150 de apartamente, compartimentate ingenios, performante energetic, cu suprafețe utile între 39 si 113 mp și terase de până la 57 mp, spații de parcare auto și biciclete de 3.000 de mp, teren de joacă pentru copii și va fi amplasat în apropierea tuturor facilităților necesare omului modern : spatii comerciale renumite, unităti de învatamant de toate gradele, unități sanitare remarcabile, mijloace de transport în comun, etc.  Așadar, apartamentele Seasons (Anotimpuri) sunt ideale atât pentru a deveni căminul mult viasat, dar și pentru investiție în orașul în care comunitatea de studenți și de business crește de la un an la altul.

Wings se înalță spre cer

O altă clădire verde, dezvoltată de Studium Green şi al cărui şantier se mişcă cu repeziciune, este Wings. Cu un design arhitectural modern, sofisticat și elegant ansamblul rezidențial Wings, va deveni până la finalul acestui an/început de 2021 un reper în Cluj-Napoca. Șantierul ansamblului, în care dezvoltatorul Studium Green investește 18 milioane de euro, a ajuns  la o înălțime de 15 etaje în ceea ce privește corpul A de clădire și la etajul 8 în cazul corpului B, lucrările fiind în grafic.

Fiecare dintre cele două corpuri de clădire ale ansamblului, situat în cartierul Zorilor (strada Frunzișului), va cuprinde câte 114 apartamente, suprafeţele locuinţelor variind între 43 şi 155 mp. Înconjurate de zone verzi, panorama de la “aripilor”va fi una cu totul specială: pe de-o parte spre Mănăştur, până departe în orizont, iar pe de altă parte spre pădure. Viitorii proprietari vor avea acces rapid către toate facilitățile necesare cotidianului: transport public, centre comerciale, centre medicale sau untiăți de învățământ.

Aşadar, merită să investeşi într-o locuinţă amplasată într-o clădire verde, cu propriile-i terase şi păduri, verzi pe tot parcursul anului.

sursa: Ziua de Cluj | Pădurile verticale, viitorul arhitecturii urbane şi prietenul sănătăţii mentale. Investeşte într-o astfel de locuinţă la Cluj-Napoca (zcj.ro)