Dezvoltatorul imobiliar Studium Green construieşte în Cluj începând din anul 2003.

 

Opt ani mai târziu, în 2012, compania realiza prima clădire verde, conform standardului Green Homes. Green Homes este o certificare voluntară pentru clădiri rezidențiale care implică inovare și performanțe sustenabile superioare, fiind recunoscută la nivel internațional și promovată ca model de bune practici.

Proiectele verzi ale Studium Green se remarcă nu doar prin faptul că propun clădiri construite și folosite la un mod responsabil față de mediul înconjurător, ci și prin faptul că aduc în mod efectiv natura în contrucțiile respective. Această formulă își găsește transpunerea cea mai spectaculoasă în teresele verzi pe care Studium Green le propune beneficiarilor săi.

Prin finalizarea, în 2012, a proiectului Studium Green Campus (blocul CH3), Studium Green livrează prima clădire verde din Transilvania. Studium Green Campus este un complex rezidențial format din 191 de apartamente, situat pe strada Teodor Mihali, la numărul 39-43. Proiect de locuințe colective certificat BREEAM, el se se remarcă printre alte elemente verzi, prin soluția constructivă inedită prin care o plasă special concepută de specialiștii în peisagistică ai companiei este aplicată pe fațadele clădirii, ca un mediu care să permită dezvoltarea plantelor cățărătoare (este una dintre cele mai înalte plante cataratoare pe un ansamblu rezidential din Europa), dar și terasa înierbată experimentală, cu plante aromatice și microlivada situată la etajul 9 al complexului.

În cursul anului 2017, dezvoltatorul imobiliar a finalizat complexul rezidențial Venus, situat pe strada cu același nume. Proiectul a prevăzut o terasă înierbată, pentru locatari, un veritabil parc verde, cu alei și băncuțe, iarbă și copăcei, cu căsuțe pentru păsărele și cu o perspectivă superbă asupra orașului. Locatarii complexului recunosc faptul că acesta este locul ideal pentru relaxare după o zi de muncă, loc de socializare sau de consolidare a sentimentului comunitar dintr-un ansamblu rezidențial.

Proiectul West Side Park – ultimul proiect finalizat de Studium Green (2019) – propune, din nou, un „excedent” de spații verzi, acolo regăsindu-se cele mai mari terase verzi suspendate, pe o cladire rezidențială din Transilvania, cu o suprafață de 7.600 de metri pătrați. Proiectul aduce, în plus față de aceste terase, și o inovație pe piata imobiliara, și anume fațada ventilată, din ceramică fotocatalitică si tratată cu dioxid de titan. Realizare recentă a tehologiei germane, fațada ventilată este unică în Cluj. Prin oxidare, distruge noxele şi elimină  bacteriile, 99% dintre acestea fiind eliminate chiar în prima jumătate de oră de la contactul cu fațada.  Fiind foarte uşor de curățat, fiecare ploaie contribuie, practic, la spălarea fațadei. Pe scurt, iată un bloc impecabil, care aproape că se curăță singur.

De departe cel mai spectaculos proiect imobiliar al Studium Green este clădirea Wings, care se subscrie acelorași exigențe privitoare la locuirea verde. Dincolo de aceasta însă, din plecare proiectul Wings are toate șansele să devină un simbol al Clujului. Și Wings nu are ambiția să devină un simbol doar prin conturul său spectaculos, de pasăre gata să se înalțe în văzduh, ci și prin soluțiile tehnice pe care le impune un proiect atât de solicitant.

În fața acestor provocări, dezvoltatorul a decis că ele pot fi împărtășite și cu alții, din această decizie născându-se colaborarea profesională cu Universitatea de Ştiințe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca. Ea a constat într-un concurs de idei adresat adresat studenților și tinerilor profesioniști peisagiști pregătiți de această istituție pentru realizarea proiectului de amenajare a grădinii urbane a ansamblului. Amplasamentul grădinii urbane are o suprafață de circa 3.500 mp şi se află în cartierul Zorilor, într-o zonă cu repere deosebite de peisaj natural, dar şi cu o panoramă deosebită asupra peisajului urban al oraşului Cluj-Napoca.

Prezentarea proiectelor şi premierea câştigătorilor a avut loc în data de 25 iulie 2019, la sediul Studium Green. Premiul I a revenit proiectului „Relaxare funcțională cu un design minimalist”, realizat de Diana Maria Mircea, Adel Pal, Timea Melinda Simon, masterande în cadrul USAMV Cluj-Napoca, specializarea Peisagistică. Celelalte doua premii au fost acordate proiectelor „Grădina ascunsă”, autor Ana Maria Timiș, student în anul II la specializarea Peisagistică şi „Eden Gardens”, autor Cilan Roland, proaspăt absolvent peisagist. Câştigătorii concursului vor avea posibilitatea de a participa la implementarea soluțiilor propuse, alături de echipa Studium Green.